دیدبان حقوق بشر اعدامهای سال ۶۷ را «جنایت علیه بشریت» اعلام کرد
سازمان دیدبان حقوق بشر روز چهارشنبه، ۱۸ خرداد، با انتشار یک سند پژوهشی اعلام کرد که اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ در جمهوری اسلامی مصداق «جنایت علیه بشریت» است.
دیدبان حقوق بشر در این سند خود که مبتنی بر پژوهش گسترده است میگوید: «شواهد زیادی نشان میدهد که اعدام دستهجمعی هزاران زندانی سیاسی توسط مقامات ایران در سال ۱۳۶۷ به منزله جنایت علیه بشریت است.»
هزاران زندانی سیاسی، در تابستان ۶۷، در زندانهای اوين و گوهردشت در تهران و زندانهای مشهد، شيراز، اهواز و برخی دیگر از شهرهای ايران با دستور مستقیم آیتالله خمینی و توسط گروهی چهارنفره معروف به «هیئت مرگ» اعدام شدند.
تعداد دقیق اعدامها در این سال مشخص نیست، اما بهنوشته دیدبان حقوق بشر و بر اساس برآوردهای مقامات سابق ایران و فهرستهای تهیهشده توسط گروههای حقوق بشری یا گروههای مخالف جمهوری اسلامی، بین ۲۸۰۰ تا پنج هزار زندانی حداقل در ۳۲ شهر اعدام شدند.
بر اساس حقوق بینالملل، «قتلهای فراقانونی و سایر نقضهای حقوقی رخداده به عنوان بخشی از حملهای گسترده یا نظاممند علیه جمعیتی غیرنظامی، جنایت علیه بشریت محسوب میشود».
به نوشته دیدبان حقوق بشر، «گسترده» به مقیاس اقدامات یا تعداد قربانیان اشاره دارد و «نظاممند» حاکی از وجود الگو یا طرحی روشمند است و اعدامهای دستهجمعی در ایران هم گسترده و هم نظاممند بودند.
دیدبان حقوق بشر در سند خود که به شکل پرسش و پاسخ تنظیم شده بر نقش ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کنونی ایران، در این اعدامها به عنوان یکی از اعضای گروه موسوم به «هیئت مرگ» تأکید کرده است.
حسینعلی نیری، مرتضی اشراقی، ابراهیم رئیسی و مصطفی پورمحمدی چهار مقام قضایی و چهره اصلی «هیئت مرگ» در سال ۶۷ بودند که رهبر جمهوری اسلامی آنان را به تعیین تکلیف هزاران زندانی سیاسی و اعدام آنان مأمور کرد.
این اعدامها در میانه اجرا با مخالفت آیتالله منتظری، قائممقام وقت آیتالله خمینی، مواجه شد و در دیدار ۲۴ مرداد ۶۷ با اعضای «هیئت مرگ»، که فایل صوتی آن در سال ۱۳۹۵ منتشر شد، خطاب به آنان گفت: «بزرگترین جنایتی که در جمهوری اسلامی شده از اول انقلاب تا حالا به دست شما انجام شده است. در آینده جزو جنایتکاران تاریخ از شما یاد خواهد شد.»
تعليقات
إرسال تعليق